genomineerden 2023

Met 2 volgepakte auto’s reden we de avond voor de vakjurydag naar het hotel. Na het uitpakken en uitstallen van alle producten keek ik tevreden rond, wat veel innovaties! Best bijzonder na een periode waarin de productontwikkelingen toch een beetje hebben stilgestaan. In totaal werden 43 producten ingediend verdeeld over 6 categorieën. Bij het naar huis rijden hoorden we de verkeerswaarschuwingen voor de dag erna. Na een lange periode van mooi en droog weer zou de herfst definitief zijn intrede doen. Er werden lange files voorspeld. Precies op de vakjurydag, met juryleden en deelnemers die zouden komen demonstreren en van ver moesten komen. Die ochtend druppelden de appberichtjes al binnen: ‘ik ben wat later’, ‘sta in de file…’ Ik hield mijn hart vast, maar het viel al met al best mee. We konden op tijd starten en door het wisselen van enkele demo’s konden we ons redelijk aan het tijdschema houden.

Grote en kleine producten

Hulde voor de mensen die best grote producten kwamen demonstreren. Een deelnemer had ‘s morgens vroeg eerst haar kinderen op de fiets naar school gebracht, daarna deze fiets met fietsstoeltjes en al op de fietsendrager gehesen en is toen naar ons toe gereden, fiets er weer af en met fiets aan de hand hup de hotellobby en vergaderzaal ingereden. Een andere deelnemer kwam een technisch ledikant demonstreren en moest deze daarvoor in en uit hun vrachtwagenbus halen en door hoteldraaideuren de vergaderzaal inrijden. Dat is voor deelnemers die een klein product onder de arm mee kunnen nemen toch een stukje makkelijker!

Topnominaties baby- en kinderproducten

En dan het jureren zelf. Ik zie de inzendingen natuurlijk al vroeg binnenkomen en heb altijd een paar producten voor ogen waarvan ik denk: die gaan het halen qua nominatie. Maar al vergaderend kom je soms tot andere inzichten. Niet ieder nieuw product voldoet aan belangrijke veiligheidsrichtlijnen, niet iedere bewering van een inzender is juist, niet ieder product is zo nieuw of innovatief als de inzender beweert. Het komt ook wel eens voor dat we ter plekke bepaalde dingen checken door belletjes te plegen om een en ander te verifiëren. Daar hebben we onze vakjury voor, die ieder met eigen inzicht en expertise een deskundig oordeel geven. Ik vind deze kruisbestuiving geweldig en heel waardevol. Sommige categorieën gaan ‘smoothless’, maar er is altijd wel een categorie waarin de discussie lijkt op een potje worstelen. Ondanks onze meningsverschillen komen we er altijd uit en gaat iedereen tevreden huiswaarts. Het resultaat mag er weer zijn, kijk maar naar alle topnominaties van 2023! Zij gaan verder in de verkiezingsrace, met een aangereikte mediakit, logo, persbericht, en volgend jaar de Mama & Papa Jurydag, de online stemprocedure en de uitreiking op de eerste dag van de Negenmaandenbeurs. We houden je op de hoogte!

Bekijk genomineerden met meer uitleg en video!
Video vakjury vind je hieronder: