Gisteren vond de Mama Jury Dag plaats! Dit jaar was deze jurydag, een belangrijk onderdeel van de Baby Innovation Award verkiezing, anders dan anders. Voorgaande jaren was het namelijk zo dat de geselecteerde moeders zelf de producten bekeken en onderzochten. Dat leverde met een aantal technische producten (denk aan een babyfoon, kinderwagen en autostoel) soms wat problemen op, want hoe werkt dat product dan precies? En aangezien er steeds meer techniek op de babymarkt komt was dat toch wel een punt van aandacht. Vorig jaar besloten we dat technische producten mochten worden uitgelegd aan alle mamma’s tijdens deze jurymiddag. Maar voor dit jaar pakten wij als organisatie samen met het team van de Negenmaandenbeurs het nog grootser aan. ALLE genomineerde producten mochten live worden gedemonstreerd! En daar werd flink gebruik van gemaakt door de fabrikanten en distributeurs.

Rouleren langs de tafels

Op één Engels bedrijf na was iedereen present. Vanwege de weersberichten (sneeuw, help!) waren de eigenaars en vertegenwoordigers van genomineerde merken vroeg vertrokken en installeerden ze hun producten en promotiemateriaal per categorie op de tafels. Na het welkomstwoord van organisator Carola Siksma en beursmanager Daniëlle Meester rouleerden de moeders in groepjes langs de tafels en kregen zo één op één voorlichting over al het nieuws in de babymarkt.

Live demonstraties tijdens de Mama Jury Dag

Natuurlijk was het even kijken hoe het zou gaan lopen. Want het is toch wat anders als moeders zelf kunnen kiezen wanneer ze besluiten naar een ander product te kijken of fabrikanten met zo veel enthousiasme over hun product vertellen dat moeders hier en daar wat langer bleven hangen. Het speeddaten duurde daardoor soms hier en daar langer. Dat heeft natuurlijk ook met de producten zelf te maken: een nachtlampje vraagt nu eenmaal minder uitleg dan een kinderwagen met extra uitbreidingsmogelijkheden of een lakentje met druksensatie!

Interactieve middag

De sfeer was gezellig, het was een interactieve middag en het voelde een beetje alsof je op een markt liep. We waren niet alleen benieuwd naar de ervaringen van de moeders, maar ook van de genomineerden. Zij waren gelukkig vol lof over deze nieuwe manier van jureren. Niet alleen kregen ze de mogelijkheid te vertellen over hun product (en wie kan dat nu beter dan zijzelf) maar ze ontvingen ook waardevolle feedback.

Sneeuw gooide geen roet in het eten

Vanwege de weersvoorspellingen was het even spannend hoeveel moeders er zouden komen. Dat bleken er gelukkig genoeg, dus hulde voor alle mama’s die toch aanwezig waren deze middag! Er waren moeders uit Dokkum en ik sprak een stel uit Kerkrade. Zij waren ondanks de sneeuwbuien helemaal naar Amsterdam gekomen om kennis te maken met al het babynieuws. En zoals altijd nemen aanwezige jurymama’s hun taak heel serieus. Enigszins vermoeid maar voldaan gingen ze met een verrassingspakket en gratis kaart voor de Negenmaandenbeurs weer naar huis.

Hoe gaat de verkiezing verder?

En nu is het voor ons tellen geblazen. Deze jurering telt samen met het online stemmen voor 50% mee voor de winnaar van de Negenmaandenbeurs Consumer Award. Daarnaast telt deze scores voor 25% mee voor de categorieprijzen. Op de eerste beursdag van de Negenmaandenbeurs zal de winnaar bekend worden gemaakt. Nog even geduld dus!

Er is een leuke video gemaakt die je een goede impressie geeft van deze middag!