genomineerd baby innovation award 2024

Onze vakjurydag op 14 november verliep anders dan andere jaren… maar wel op een heel positieve manier! Allereerst hadden we naast onze vertrouwde en toegewijde juryleden twee nieuwe juryleden in ons midden: Frank Brouwers en Jeroen Kuiper. Beiden deskundig op het gebied van techniek en innovatie. Naast deze twee zwaargewichten was er nog een nieuw gezicht die dag. In verband met de opening van het nieuwe BabyPark filiaal in Amersfoort liet Willem Keuken zich vervangen door collega Trucianne Boerman. Trucianne, gepokt en gemazeld in de babymarkt, verraste ons met waardevolle kennis over talloze producten.
Het aantal inzendingen was dit jaar opvallend groot: 45 in totaal. Er lijkt sprake te zijn van een inhaalslag na een paar rustige jaren, maar de groei heeft zeker ook te maken met de toenemende naamsbekendheid van deze verkiezing, ook tot over de grenzen. De groep inzendingen bij Mobility was zo groot dat ter plekke besloten werd om de categorie op te splitsen in kinderwagens/buggy’s en autostoelen/fietsproducten.

Technische producten mogen worden gedemonstreerd

Uniek aan onze verkiezing is de mogelijkheid om technische producten te mogen demonstreren. Dat waren er dit jaar behoorlijk veel en dat vroeg dus om een strakke planning: in maximaal 10 minuten mocht je pitchen! Voor sommige vertegenwoordigers, die natuurlijk graag en veel over hun mooie merken praten, soms nog een hele uitdaging!

Focus op nieuwe vervoerstechnieken

Tot zover de organisatie. Nu de dag zelf! Wat zagen we langskomen?
Eigenlijk te veel om op te noemen, maar de grootste ontwikkelingen zagen we in de categorie Mobility. Zoals een multifunctioneel concept waarbij één uniform zitje kan worden geplaatst op een vierwieler, driewieler, bolderwagen en fiets maar dat ook solo als stoeltje kan worden gebruikt (VEER Switchback). Verder veel technieken die het reizen met kinderen een stukje comfortabeler en veiliger maken. Denk aan een draaibaar en uitschuifbaar autostoeltje om een kindje makkelijk in en uit te nemen (Maxi-Cosi 360 Pro Family met SlideTech). Wat te denken van een kinderwagen die ook zijwaarts kan bewegen, handig in kleine ruimtes! (Nuna Swiv). En een fietsstoeltje dat met één druk op de knop in een relax/slaapstand kan worden gezet (Bobike Go Maxi). Bij de jury sprong ook een compleet nieuw type babydrager in het oog. Eentje waarbij de baby in een soort exoframe wordt gedragen, zodat je weinig tot geen belasting op de schouders hebt (Nimbel). En voor ouders die hun kindje graag op de schouders dragen is er een schouderdrager met rugzak en geïntegreerd mobiel zitje (Minimeis). Minimonkey ontwikkelde een drager waarbij de stof zich automatisch om het kindje vormt voor een optimale ondersteuning.

Trends in duurzaamheid

Veel bedrijven hadden zich dit jaar aangemeld voor de Green Award, dat was natuurlijk leesvoer voor onze duurzaamheidsdeskundige Julie Munneke. Hoewel net bevallen, was ze met haar zoontje (een modelbaby!) present om te helpen met nomineren. Dat moet ook kunnen in onze branche! Zij ziet de volgende trends: een toenemend gebruik van biobased materiaal zoals hennep en tencel. En producten die vaker modulair zijn opgebouwd om ze makkelijk te kunnen repareren en te refurbishen.

Grote discussies waren er niet dit jaar, en zo konden de juryleden, na het beoordelen van alle overige inzendingen, vrij vlot de genomineerden vaststellen. Na deze leuke en inspirerende dag is het altijd fijn en feestelijk om de genomineerden te kunnen vertellen dat ze genomineerd zijn. Dat doen we graag persoonlijk. Met een nominatie op zak gaan zij door in de race van de verkiezing met alle publiciteit die erbij komt!

Benieuwd naar de genomineerden? Bekijk ze hier
Bekijk video van de vakjurydag hieronder: